Merkezi Yönetim Bütçesinde 6 Aylık Açık 483 Milyar Liraya Ulaştı
MAHİR BAĞIŞI
Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın hazırladığı rapora göre merkezi yönetim bütçesinde 6 aylık bütçe açığı Haziran’da 219,6 milyar liradan 483 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl vatandaşlardan alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden (MTV) elde edilen gelir son altı ayda bir önceki yıla göre yüzde 63 artarak 19 milyar TL’ye ulaşırken, Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) elde edilen gelir arttı yüzde 96 artışla 325 milyar lira oldu. . Raporda, önümüzdeki dönemde küresel veya bölgesel gelişmeler nedeniyle dış finansman temininde riskler yaşanabileceği öngörülmüştür.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı, “Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler” raporunu yayınladı. Raporda, 2023 yılının ilk 6 ayında kamu maliyesinin hedefleri, merkezi yönetim bütçesinin gerçekleştirilmesi, merkezi yönetim bütçesinin finansmanı ve borç stokunun geliştirilmesi ele alındı.
Rapora göre merkezi yönetim bütçesinde 6 aylık açık Haziran’da 219,6 milyar liradan 483 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın aynı dönemine göre harcamalar yüzde 101,7 artarken, gelirlerdeki artış yüzde 48,6’da kaldı.
VERGİ GELİRLERİ YÜZDE 55 ARTTI
2022 yılının Ocak-Haziran döneminde 1 trilyon 33 milyar 791 milyon TL olan vergi gelirleri, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 55 artarak 1 trilyon 602 milyar 312 milyon TL oldu.
MTV GELİRLERİ 19,5 MİLYAR ULAŞTI
2023 yılı için iki kez ödenecek olan MTV’den elde edilen gelir, bir önceki yılın ilk 6 ayına göre yüzde 63,4 arttı. MTV’den bu yılın ilk altı ayında toplam 19 milyar 540 milyon TL gelir elde edildi.
Cumhurbaşkanı’nın 7 Temmuz 2023 tarihli kararına göre; Mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 18’lik KDV yüzde 20’ye, bazı mal ve hizmetlere uygulanan yüzde 8’lik KDV ise yüzde 10’a yükseltildi. 2023 yılının Ocak-Haziran döneminde dahilde alınan KDV’den elde edilen gelir yüzde 69 artarak toplam 125 milyar 937 milyon TL’ye ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde vergi bedeli 74 milyar 528 milyon TL oldu.
ÖTV GELİRİ YÜZDE 96,6 ORANINDA ARTTI
Akaryakıt, motorlu taşıtlar, kola ve alkollü içecekler, tütün ürünleri, dayanıklı tüketim malları ve lüks ürünlere uygulanan ÖTV’den bu yıl toplam 325 milyar 68 milyon TL gelir elde edildi. ÖTV gelirleri geçen yıla göre yüzde 96,6 arttı.
KÜRESEL VEYA BÖLGESEL GELİŞMELER NEDENİYLE DIŞ FİNANS TEDARİKLERİNDE RİSK SAĞLANMAKTADIR.
Raporda ayrıca Türk ekonomisinin geleceğine yönelik strateji ve risk faktörleri ele alındı. Borç yönetiminde şeffaflığın ve öngörülebilirliğin artırılmasına yönelik bilgilendirme yapılacağı belirtilen raporda şu değerlendirmelerde bulunuldu:
“Tek bir pazara odaklanmamak, çeşitlendirme stratejisi izlemek ve dış finansman amacına ulaşmada yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla, ABD doları gibi klasik piyasaların yanı sıra diğer piyasalardaki potansiyel süreç fırsatlarını da takip etmek” dış finansman faaliyetleri çerçevesinde benimsenen stratejilerden biri de avrodur.
Küresel ve/veya bölgesel özel gelişmeler ve uluslararası piyasalarda olası riskler çerçevesinde sağlanacak fiyat ve maliyetlerdeki değişimler nedeniyle uluslararası sermaye piyasalarında işlem yapmanın mümkün olmaması veya çok maliyetli olması orta noktadadır. dış finansman çerçevesinde karşılaşılan riskler.
haberyildirim.com.tr