Haber

TBMM gündeminde gazeteciler: Kaç soruşturma açacaksınız?

İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Antep Milletvekili Sevda Karaca, gazeteci Tolga Şardan’ın “MİT’in Cumhurbaşkanlığına sunduğu ‘yargı raporu’nda ne var?” Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yazısının ardından hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanması, Dinçer Gökçe ve Cengiz Erdinç’in tutuklanması ve soruşturma başlatılmasına ilişkin olarak Meclis’e soru önergesi sundu ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan cevap istedi. Birgün’den İsmail Arı, Uğur Şahin ve Uğur Koç’a karşı.

Bakan Tunç’a şu soruları soran Karaca, “Sadece 2 gün içinde 6 gazeteci hakkında aynı suçtan ve sırf gazetecilik yaptıkları için ceza soruşturması başlatıldı ve bunlardan biri tutuklandı” dedi.

1. Haftalardır dolaşan yargıdaki yolsuzluk haberleri; Hakim ve savcıların IŞİD’lilerden çete baronlarına kadar herkese nasıl rüşvet verdiklerini belgeliyor. Bu konu hakkında ne yaptınız? Kaç yargı üyesi hakkında soruşturma açıldı?

2. Yargının bu savunulamaz durumuna ilişkin raporu yayınlayan gazeteci Tolga Şardan’ın kamuoyunu yanılttığı gerekçesiyle tutuklanması karşısında; Erişimi de engellenen ve var olmadığı iddia edilen yazıda yer alan MİT raporunun gerçeklerini kamuoyunun “gerçekleri” öğrenmesi için kamuoyuna açıklayacak mısınız? Kamuoyunu yanıltanı ifşa edilmediği takdirde kamuoyuna nasıl açıklayacaksınız?

3. Tolga Şardan’ın haberini yalanlayan Dezenformasyonla Mücadele İletişim Merkezi Müdürlüğü’nün MİT raporlarından nasıl haberi oldu? Shardan tutuklanmadan önce neden bir açıklama yayınlamadı?

4. Tolga Şardan’ı tutuklayan Sulh Ceza Hakiminin hiçbir yerden talimat veya rüşvet almadığının garantisini verebilir misiniz?

5. Tolga Şardan’ın tutuklanmasına neden olan yasal düzenlemede yer alan ve Türkiye Gazeteciler Birliği ve diğer bağımsız gazetecilik kuruluşlarının ısrarla karşı çıktığı TCK yazısı. 217/A kararı kapsamında kaç kişi hakkında soruşturma açıldı? Bunların kaçı gazeteci?

6. Yasanın kabul edildiği gün, iktidar partisinin temsilcisi ve TBMM İnsan Haklarını Araştırma Komisyonu eski başkanı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye’yi ziyaret eden uluslararası basın özgürlüğü heyetine yasanın gazetecilere karşı kullanılmayacağını söyledi. ve bunun insanları yalnızca kaos zamanlarında ve akut felaketler gibi acil durumlarda yanlış bilgi paylaşmaktan koruyacağını söyledi. Caydırmak için çıkarıldığını söyledi. Buna rağmen gazeteciler neden bu suçlamayla tutuklanıyor?

7. Son 10 yılda Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından gazetecileri yaptıkları haber nedeniyle cezayla tehdit ettikleri gerekçesiyle Türkiye aleyhine kaç basın özgürlüğü ihlali kararı verildi?

8. Biz bu önergeyi hazırlarken gazeteci Evrim Kepenek hakkında da aynı suçlamayla soruşturma açıldığı basına yansıdı. Bu soru önergesi Bakanlığınıza ulaşana kadar aynı suçlamadan kaç gazetecinin daha soruşturulması planlanıyor? (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu